Museumkring Peelland

Museum De Tolbrug

■ ■ ■ ■ ■

 

foto

Openingstijden

Het museum is vanaf 1 april tot en met oktober geopend op afspraak.


Toegankelijkheid

Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelers.


Prijzen

  • De toegang kost 2 euro.
  • Betaalt u 3,50 dan krijgt u er koffie en cake bij.

Expositie

Museum De Tolbrug is gevestigd in een langgevelboerdeij, gebouwd in 1917 en is sinds 2009 door de gemeente Gemert aangemerkt als beschermd monument.

De collectie bestaat uit een door de tijd verzamelde hoeveelheid oude werktuigen en gebruiksvoorwerpen. Soms kochten ze de spullen voor hun verzameling, vaak ook brachten mensen de gebruiksvoorwerpen naar hen toe, omdat ze wisten dat ze daar bewaard bleven.

De naam van het Museum "De Tolbrug" is ontleend aan de ligging van de boerderij. Vlak naast de boerderij is de Esperloop gelegen. Vroeger was de brug over de Esperloop, de grens tussen Bakel en Gemert. Om over de brug te komen moest men er tol betalen.

Het museum toont u al die gebruiksvoorwerpen, werktuigen, huishoudelijke artikelen en gereedschappen, die de mensen in vroegere tijden in Brabant en met name de Peel hebben gebruikt. Er zijn veel voorwerpen te zien van diverse beroepen, zoals de smid, timmerman, slager, strodekker en de boer. En de boerin met al die spullen om het huishouden draaiende te houden. De washoek met diverse soorten wasbenodigdheden, de kookhoek, de kinderhoek enz.