Museumkring Peelland

Museum Helmond, locatie kasteel

■ ■ ■ ■ ■

Eén museum, twee locaties, drie collecties 

foto

Adres

Kasteelplein 1
5701 PP Helmond
0492-587716

http://www.museumhelmond.nl
info@museumhelmond.nl

Openingstijden

De grootste waterburcht van het land!

In Kasteel Helmond beleef je het unieke verhaal van het kasteel en zijn bewoners. Het is een verhaal over macht en oorlog, rechten en plichten, overerving, liefde en trouw en het dagelijks leven van vier adellijke kasteelfamilies Van Berlaer, Van Cortenbach, Van Arberg en Wesselman van Helmond. Elk op hun eigen manier hebben de families het kasteel gemaakt tot wat het op de dag van vandaag is: een stadskasteel dat sinds begin van de 14e eeuw midden in de stad Helmond staat. Wandel ook eens door de kasteeltuin en bewonder de beelden die er staan. Dagelijks geopend en vrij toegankelijk. Vanwege de gunstige ligging van het kasteel, is het gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid vlakbij. Ook ligt station Helmond op loopafstand en kun je je je fiets veilig en gratis stallen in de buurt.

Geopend: Dinsdag tot en met vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag, zondag  en feestdagen van 12.00-17.00.

Gesloten: 1 januari, carnaval (zaterdag tot en met maandag), 1e Paasdag en 1e Kerstdag.

 


Toegankelijkheid

Het museum is goed toegangelijk


Prijzen

Kinderen t/m 3 jaar, Vrienden, Museumkaart, Vereniging Rembrandt, ICOM: Gratis

Kinderen 4 t/m 17 jaar, studenten t/m 25 jaar: € 4,50

Volwassenen € 10,00 

Groepen vanaf 10 personen, p.p.:€ 8,50

Uit met je biebpas, Bijzonder Brabant Pas: € 7,50

Schoolgroep, vanaf  € 35,00

Rondleiding weekdagen (vanaf 4 personen) excl. entree,  € 40,00 

Rondleiding weekend (vanaf 4 personen) excl. entree.  € 60,00

Vrije rondleiding (individuele bezoeker)** excl. entree.  € 2,00

Kinderfeestje, vanaf € 5,50

Zoldertoer ‘Kasteel in brand!’€ 2,50

Bij je schoolgroepbezoek kun je tevens een rondleiding of speurtocht boeken. Je kunt de leerlingen ook het museum laten bezoeken in middeleeuwse kleding, supercool natuurlijk! Voor een rondleiding, speurtocht of een bezoek in middeleeuwse kleding betaal je € 15 extra.

Museum Helmond heeft twee locaties: Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond. Op de beide museumlocaties kun je rondleidingen volgen. Zo is er iedere vrijdag om 11.00 uur en zondag 14.30 uur een rondleiding door de tijdelijke tentoonstelling in Kunsthal Helmond. Je betaalt hiervoor 2 euro exclusief de entreeprijs. Iedere zondag om 14.30 uur is er een rondleiding door het kasteel. Hier bezoek je het kasteelverhaal en leer je meer over de verhalen van de kasteelfamilies en hun tradities en gewoonten.

Een museumticket is geldig voor de beide locaties: Kasteel en Kunsthal.


Expositie

De eeuwenoude waterburcht uit omstreeks 1325 is een museumlocatie van Museum Helmond. Het authentieke kasteel dat in hartje Helmond ligt, heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. Van een gesloten middeleeuwse vesting naar een deftige kasteelwoning tot raadhuis en uiteindelijk museum.

Beleef het kasteelverhaal  Bezoekers starten hun tocht in de kelder. Het is omstreeks 1400 en Jan III van Berlaer is kasteelheer. Ze ontmoeten er badende vrouwen en spelende kinderen, bedienden, schildknapen en gevangenen. Wie de kasteelkelder bezoekt maakt het allemaal mee: hoe het ging in die tijd met aanvallen en verdedigen, rechten en plichten, eten en drinken, straffen en gestraft worden, huwen en hoofse liefde.

Op de tweede verdieping pronken de schatten uit het Oude Huys, de houten voorloper van het kasteel. De oude collectiestukken zijn gerestaureerd, en worden veelal voor het eerst sinds hun vondst gepresenteerd. In de verschillende zalen leren de bezoekers op informatieve wijze over de ontwikkeling van het kasteel en over zijn bewoners. 

In de torenkamer op het einde van de route presenteert het museum diverse wisseltentoonstellingen. Deze verbinden het kasteelverhaal met het heden.  Vanaf 20 december is er de installatie La Vie en RockRose (2013) te zien van de Duitse kunstenaar Thorsten Brinkmann (1971). Dit werk is geïnspireerd op het privéleven van de 19e eeuwse Duitse componist Richard Wagner en één van zijn bekendste opera’s ‘Der Ring des Nibelungen’.

Kinderen  Het kasteel wordt bezocht door verschillende doelgroepen waaronder liefhebbers van cultureel erfgoed. Maar ook gezinnen en kinderen (en leerlingen) zijn een belangrijke doelgroep. Via multimediale presentaties in de Kasteelgang en middels een kinderroute door de keldergewelven, worden de jongste bezoekertjes interactief bij het kasteelverhaal betrokken. 

Kasteelcafé 

Eten en drinken kan in het sfeervolle Kasteelcafé. Een leuk aandenken aan je kasteelbezoek koop je in de kasteelwinkel in de kelder. Het kasteelcafé en de kasteelwinkel zijn toegankelijk tijdens openingstijden.